Translate

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

ΘΕΜΑ: «Οδηγίες για τη διδασκαλία των Υποστηρικτικών Μαθημάτων στη Νέα Ελληνική Γλώσσα και στα Μαθηματικά της Α΄ τάξης Επαγγελματικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2012-2013».


''Η Υποστηρικτική διδασκαλία παρέχεται στους μαθητές της Α’ τάξης των ΕΠΑ.Λ, για τη σχολική χρονιά 2012 – 2013 και εφαρμόζεται μέσω των μαθημάτων Υποστήριξης στα μαθήματα Νέα Ελληνική Γλώσσα και Μαθηματικά. Τα μαθήματα Υποστήριξης είναι ενταγμένα στο  ωρολόγιο πρόγραμμα της Α’ τάξης ΕΠΑ.Λ. Το καθένα από αυτά τα μαθήματα διδάσκεται δύο ώρες την εβδομάδα. Η παρακολούθηση των μαθημάτων Υποστήριξης είναι υποχρεωτική. Από την παρακολούθηση των μαθημάτων Υποστήριξης απαλλάσσονται μόνο οι μαθητές που διαπιστωμένα δεν έχουν μαθησιακές ελλείψεις[...]
 Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε στο σύνδεσμο:

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

''Θέματα Διαχείρισης Προβλημάτων Σχολικής Τάξης'', παιδαγωγικό ινστιτούτο

    Με την υποστήριξη του παιδαγωγικού ινστιτούτου υλοποιήθηκαν «Ταχύρρυθμα επιμορφωτικά προγράμματα στη διαχείριση προβλημάτων σχολικής τάξης» προκειμένου να εμπλουτίσουν οι εκπαιδευτικοί τις γνώσεις τους και να βελτιώσουν τις πρακτικές τους, ώστε να ανταποκρίνονται αποτελεσματικότερα στη διαχείριση προβλημάτων της σχολικής τάξης.
Για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών  σε σχεδιάστηκε  και υλοποιήθηκε  σχετικό πρόγραμμα, δίνοντας έμφαση σε τρεις κυρίως βασικούς άξονες:
 
− Διαχείριση ιδιαιτεροτήτων μαθητών με έμφαση στις μαθησιακές δυσκολίες και τα χαρισματικά παιδιά.
− Προβλήματα συμπεριφοράς με έμφαση στη διαχείριση της βίας, της επιθετικότητας, των συναισθηματικών διαταραχών και της διαχείρισης κρίσεων στο σχολικό περιβάλλον.
− Πολυπολιτισμικότητα στο σχολείο, με σημείο αναφοράς το σεβασμό  της διαφορετικότητας και τους τρόπους στήριξης των μαθητών με πολιτισμικές ιδιαιτερότητες.

Για να δείτε τον πρώτο τόμο πατήστε στο σύνδεσμό: http://www.pi-schools.gr/programs/sxoltaxi/tomos_A.pdf 
Για να δείτε το δεύτερο τόμο: http://www.pi-schools.gr/programs/sxoltaxi/tomos_B.pdf

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

''Τί είναι η Τέχνη;'' Δημήτρης Μυταράς

    H τέχνη μοιάζει με κοινωνικό φαινόμενο, αλλά στην ουσία είναι ένα σχεδόν φυσικό φαινόμενο, κάτι σαν ηφαιστειακή εκτόνωση. Δεν καταγράφει την ιστορία ούτε κάνει ιστορία, ούτε προηγείται της εποχής της ούτε την ακολουθεί. H τέχνη είναι ο έρωτας, με την πλατύτερη σημασία της λέξης, είναι η έκφραση και το ξεχείλισμα μιας πληρότητας. Δεν υπακούει σε θεωρίες, τις οποίες διαψεύδει μονίμως, έχει δική της λογική και δεν ερμηνεύεται με λόγια. H τέχνη δεν είναι μαχητική ή ήρεμη, αλλά είναι σαν τον άνεμο, που άλλοτε είναι άγριος και δυνατός και άλλοτε γαλήνιος.
    H τέχνη δε μορφώνει αλλά κάνει κάτι περισσότερο, σε συνδέει με το μυστήριο της ύπαρξης. Δεν αποδίδει δικαιοσύνη, είναι πέρα απ’ αυτή. H τέχνη δεν στρατεύεται αλλά ανήκει στους αθώους, είτε αυτοί βρίσκονται στη φυλακή είτε πρόκειται για τον αυστηρό διευθυντή της απέναντι επιχείρησης.

  H τέχνη απευθύνεται σε ελεύθερους ανθρώπους, αλλά είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει κανείς ποιοι είναι οι ελεύθεροι άνθρωποι. H τέχνη δεν ερμηνεύεται ούτε με πολιτικά ούτε με καλλιτεχνικά μανιφέστα. Oι σχολές, τα υλικά, οι τεχνοτροπίες, οι κοινωνικές ανακατατάξεις, οι συζητήσεις, οι φιλοσοφίες και τα κείμενα ασχολούνται μόνο με τα ερεθίσματα που δημιουργούν την τέχνη. Tην ίδια όμως τίποτε απολύτως δεν την ερμηνεύει.


H τέχνη δεν έχει σχέση με το μάρκετινγκ, τους πλειστηριασμούς και τιμές – όλα αυτά είναι ξένα σώματα. Tο σπήλαιο του Λασκό δεν ήταν γκαλερί. O καλλιτέχνης συχνά δε γνωρίζει αν αυτό που έκανε, είναι καλό ή κακό. Σπάνια οι πρωτοπόροι πιστεύουν ότι είναι πρωτοπόροι.
     Για την πρωτοπορία τους σίγουροι είναι αυτοί που τους ακολουθούν. H τέχνη δεν απομυθοποιείται. «Όταν ξύσεις ένα αληθινό έργο τέχνης θα τρέξει λίγο αίμα», λέει κάποιος. Πολλά πράγματα μιμούνται την τέχνη και πολλοί μιμούνται τους καλλιτέχνες. Πολλοί καλλιτέχνες απαντούν σε ερωτήσεις που δεν υποψιάζονται. Aπαντούν σε ανθρώπους που δε γνώριζαν την ερώτηση. Άλλο είναι η μόρφωση και άλλο η καλλιέργεια του πνεύματος. H τέχνη ερμηνεύεται μόνο με τέχνη, όπως ο πιανίστας ερμηνεύει τη μουσική σύνθεση. H τέχνη δεν προοδεύει ποτέ, μην τη συγχέουμε με την επιστήμη, απλώς αλλάζει πρόσωπα και τρόπους, για να πει κάθε φορά τα ίδια πράγματα. H τέχνη είναι κάτι πολύ απλό και ο καλλιτέχνης ένας σοφός. Σοφή και η γιαγιά του απέναντι διαμερίσματος, σοφός –καθόλου απίθανο– και ο πρόεδρος της Aκαδημίας.
     
    Δείτε τα πρόσωπα των ανθρώπων καθώς περνούν από τις διαβάσεις των πεζών. Δείτε τους φθαρμένους τοίχους με τις σχισμένες αφίσες και τα πολύχρωμα συνθήματα. Δείτε τα κουρελιασμένα σύννεφα καθώς δύει ο ήλιος το απόγευμα. Δείτε το απέναντι δέντρο καθώς βγαίνουν οι μικροί βλαστοί περιμένοντας την άνοιξη. Θα έχετε κάνει μια καλή αρχή και υπάρχει ελπίς να αισθανθείτε τα έργα όλων των εποχών.

 Tο μήνυμα του έργου τέχνης είναι πάντα ποιητικό, ακόμη κι όταν παριστάνει τις σφαγές της Xίου ή τις αρβύλες του Bαν Γκογκ. Δεν είναι υποχρεωτικό να αισθάνεστε και να αγαπάτε την τέχνη. Aπλώς είναι ένα προνόμιο. Aλλά τι προνόμιο!
                                                                                                            Δημήτρης Mυταράς
                                                                                                                        Zωγράφος

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

''Θεωρητικό Πλαίσιο και Προγράμματα Σπουδών για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στη Διασπορά''

Στο πλαίσιο του προγράμματος ''Παιδεία Ομογενών'', δημιουργηθηκε το έργο ''Θεωρητικό Πλαίσιο και Προγράμματα Σπουδών για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στη Διασπορά''. Στόχος είναι η διατήρηση, η καλλιέργεια και η προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στη Διασπορά μέσω της βελτίωσης της παρεχόμενης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Παρέχεται υλικό για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάμθια εκπαίδευση , καθώς και για τη διδασκαλία σε ταχύρυθμα τμήματα στη δευτεροβάθμια. Τέλος, γίνεται αναφορά στη διδασκαλία στοιχείων Ιστορίας και Πολιτισμού.
Το έργο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Εργαστηρίου Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών, του παιδαγωγικού τμήματος δημοτικής εκπαίδευσης του πανεπιστημίου Κρήτης.
Για να σύνδεθείτε πατήστε στο σύνδεσμό:
http://www.ediamme.edc.uoc.gr/diaspora2/index.php?id=23,65,0,0,1,0

''Η Ελληνική ως δεύτερη Γλώσσα:Καθορισμός Επιπέδων Γλωσσομάθειας του Προφορικού Λόγου Αλλοδαπών Μαθητών''

  '' Το έργο αποτελεί καρπό έρευνας στα πλαίσια του προγράμματος ''Εκπαίδευση των Παλλινοστούντων και των Αλλοδαπών Μαθητών''. Σκοπός είναι η επιστημονική θεμελίωση κριτηρίων αξιολόγησης της γλωσσικής ικανότητας και της γλωσσική εξέλιξης του προφορικού λόγου αλλόγλωσσων μαθητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση[ ...]
 Το βιβλίο αποτελείται από τέσσερα κεφάλαια. Τα δύο πρώτα εισάγουν τα βασικά θεωρητικά ζητήματα και  προβλήματα γύρω από τη διαδικασία εκμάθησης μία δεύτερης γλώσσας, τις βασικές αρχές για την αξιολόγηση των ομιλιτών μιας δεύτερης γλώσσας και τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε στην εν λόγω έρευνα. Τα υπόλοιπα δύο κεφάλαια παρουσιάζουν τα πορίσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκαν για τον καθορισμό των επιπέδων γλωσσομάθειας της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας με βάση τον προφορικό λόγο. ''
''Επιμορφωτικό υλικό.
Πρόκειται για έρευνα υποδομής. Δεν περιλαμβάνονται συγκεκριμένες διδακτικές προτάσεις.
Διατυπώνεται θεωρητικό πλαίσιο που εδράζεται κυρίως σε δύο τομείς της γλωσσοδιδακτικής: στον τομέα κατάκτησης / εκμάθησης δεύτερης γλώσσας και στον τομέα γλωσσικής αξιολόγησης.
Εμπεριέχεται πλήρης και εκτενέστατος βιβλιογραφικός κατάλογος.''
 
Για να δείτε το βιβλίο πατήστε στο σύνδεσμο:
http://6dim-diap-elefth.thess.sch.gr/Greek/Diapolitismiki_Ekpaidefsi/EllhnikhWsDeyterhGlwssa.pdf

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Εκπαιδευτικό Υλικό για την Οδύσσεια, Αφηγηματικές Τεχνικές

Στην ιστοσελίδα του Γιάννη Παπαθανασίου, παρέχεται πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για την Οδύσσεια του Ομήρου. Μεταφράσεις, στοιχεία  θεωρίας, εκπαιδευτικά παιχνίδια και εικόνες, σκιαγραφούν με έντεχνο και ευρηματικό τρόπο την ιστορία του έπους.
Για να μεταβείτε στη σελίδα πατήστε στο σύνδεσμο: http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/OMHROS%20ODYSSEIA/Odysseia/Odysseia.htm

Παράλληλα προσφέρονται σε μορφή pdf οι αφηγηγματικές τεχνικές του συγκεκριμένου έπους.
http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/OMHROS%20ODYSSEIA/Odysseia/afigimatikes-texnikes.pdf

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Φιλογλωσσία-Μαθήματα Νέας Ελληνικής στο Διαδίκτυο/Filolglossia-Learning Greek as a foreign language

Το ΙΕΛ (Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου) , προσφέρει τη διαδικτυακή έκδοση της σειράς CD-ROM " Φιλογλωσσία'' για την εκμάθηση της ελληνικής ως ξένης γλώσσας.
Πρόκειται για σειρά 10 μαθημάτων για αρχάριους, με χρήση πολυμέσων και γλώσσα υποστήριξης την αγγλική.
'' Filoglossia is a series of four multimedia CD-ROMs for learning Greek as a foreign language, addressed to beginners. Each CD-ROM contains five chapters, for a total of 20 chapters. The Web Edition of Filoglossia contains part of the material of the first 15 chapters, but it does not contain all the material of each CD-ROM. [...]''

                                                     http://www.xanthi.ilsp.gr/filog/